Behandling med filler

Kort om fillers

Den mest använda typen av filler är Hyaluronsyra(HA) fillers. Det är ett gelé liknande ämne som naturligt finns i våra kroppar och ger fukt åt huden och ansvarar tillsammans med fettkuddarna och spänstig hud i ansiktet till att ge unga deras fina fylliga anletsdrag. Vi förlorar HA med åren vilket bidrar till det åldrande ansiktet. HA fillers finns i många olika varianter med olika egenskaper. Olika fillers passar till olika områden i ansiktet. Tjocka fillers används på djupet ner mot ansiktsskelettet för att exv. framhäva hakan, käklinje eller kindben. Lite tunnare filler används för nasolabialveck, surgipor och läppar. Många fillertillverkare har en hel serie av fillers för olika områden. Vi använder även Radiesse som är en filler uppbyggd av calciumhydroxyapatit. Den är utmärkt för att ersätta förlorad volym(ej läppar) men har även mkt bra kollagenstimulerande effekt vid behandling ytligt.

När får man inte behandlas med filler?

Man får inte ge filler till någon som är gravid eller under 18 år. Känd allergi mot lokalbedövningsmedel är en relativ kontraindikation då vi har fillers utan bedövning men det är av stor vikt att meddela allergi till oss i samband med konsultation och behandling.

Biverkningar och eventuella komplikationer

Lokal ömhet och svullnad är vanligt liksom blåmärken. På lite längre sikt efter behandlingen kan klumpar uppstå som både känns och ibland syns. Det är kroppen som kapslar in det främmade ämnet. Infektion kan förkomma men är mkt ovanligt. Om man lider av förkylningsblåsor kan en läppförstoring trigga igång ett skov i infektionen. Vi förbehandlar därför alltid med Valaciklovir för att förhindra ett utbrott. Ovanliga men fruktade biverkningar/komplikationer är olika typer av påverkan på blodcirkulationen i det behandlade området. Det mest allvarliga är direktinjektion av fillermaterialet i en artär vilket kan ge syrebrist lokalt i området. Risken för påverkan på blodcirkulatonen ökar om man behandlar flera områden vid samma sittning. Riskområden för kärlkomplikationer är näsa, argrynka och nasolabialveck. Den mest fruktade komplikationen vid behandling i dessa områden är att lite filler åker iväg i kärlet och täpper till det kärl som försörjer ögat. Detta kan leda till blindhet.

Hur går behandlingen till?

Fillern förs in i behandlingsområdet med nål eller sk cannula som är ett trubbigt tunt rör. När cannula används görs först ett litet hål i huden med en nål. Sen behövs i regel inget ytterligare stick. Cannula tekniken innebär mindre risk för blåmärken och kärlkomplikationer.

Att tänka på innan behandlingen

Kom i tid till din avtalade tid utan smink. Det är lämpligt att inte göra behandlingen samma dag eller dagen innan man har något viktigt möte eller annat viktigt åtagande inplanerat. Den svullnad som kan uppstå är oftast värst dagen efter behandlingen eller ytterligare en dag senare. Blåmärken blir oftast mest synliga efter flera dagar och synas upp till 3 veckor efter behandlingen. Du bör undvika att ta värktabletter av typen NSAID eller ASA(Ipren, Voltaren, Orudis, Bamyl, Treo etc) veckan innan behandlingen då dessa tunnar blodet. Paracetamol går bra att ta. Även Omega 3 tunnar blodet och om du kan avstå från dessa några dagar innan behandlingen är det bra.

Att tänka på efter behandlingen

Du skall inte träna hårt på 48 timmar. Hård kroppsansträngning ökar risken för blödning och oönskat resultat. Var uppmärksam på stark bultande värk i området vilket kan tyda på komplikation. Om detta inträffar är det viktigt att du tar kontakt med oss utan dröjsmål.

Vad kostar behandlingen?

1 ml filler kostar 3500 kr och skulle det behövas mer kostar 2 ml 6500 kr. 1.5 ml Radiesse kostar 4500 kr.